Optimaal inzetten van energieproductie door dynamisch schakelen van grote verbruikers

Met de recente ontwikkelingen in energiebeleid wordt het optimaliseren van energieverbruik steeds belangrijker. Eye on Data biedt geavanceerde oplossingen waarmee bedrijven grote verbruikers en buffers zoals koelcellen, ijsbadkoeling en laadpalen dynamisch kunnen inschakelen op momenten van lage energieprijzen en een overschot aan productie.

Probeer Eye on Data nu gratis!

De Uitdaging van Energiebeheer

Fluctuerende prijzen

De huidige energiemarkt kenmerkt zich door fluctuerende prijzen, waarbij bedrijven mogelijk binnenkort ook geconfronteerd worden met kosten voor het injecteren van energie in het netwerk. Dit onderstreept het belang van efficiënt energiebeheer. Recent nieuws toont aan dat Eneco in Nederland al een vergoeding vraagt van klanten met zonnepanelen voor het terug leveren van stroom aan het net. In België wordt het probleem van negatieve elektriciteitsprijzen ook steeds vaker waargenomen.

De situatie van 1 mei, waarbij de elektriciteitsprijzen naar een historisch dieptepunt zakten door een combinatie van zonnig weer en een feestdag in grote delen van Europa, is een voorbode van wat ons te wachten staat.


Belang van flexibiliteit en opslag

Het is duidelijk dat het simpelweg installeren van meer zonnepanelen niet de oplossing is. We moeten eerst meer evenwicht creëren op ons net. Dit betekent investeren in opslagcapaciteit, zoals thuisbatterijen en grootschalige batterijparken, en het ontwikkelen van robuustere netwerken met meer connecties tussen Europese lidstaten.

Massaal thuisbatterijen plaatsen is een belangrijke stap, hoewel de kritiek luidt dat ze niet rendabel zijn voor puur eigen gebruik. Echter, wanneer ze slim worden ingezet om het net te balanceren, kunnen ze een verrassend aangename businesscase vormen met een grote maatschappelijke impact.

Dynamische energieprijzen: uitdagingen en kansen

De variatie in energieopwekking uit zon en wind, gecombineerd met de fluctuaties in energievraag van huishoudens, kantoren en de industrie, resulteert in een dagelijks terugkerend patroon van uurtarieven. Tijdens de middag en nacht zijn de prijzen relatief laag, terwijl ze in de ochtend en avond hoog zijn. Dit patroon staat bekend als de "duck curve." Op momenten met een overvloed aan duurzame energie en een lage vraag, kan de basisenergieprijs zonder belastingen dalen tot nul. Bij een overschot aan aanbod kan de energieprijs zelfs negatief worden.


Door gebruik te maken van real-time data en geavanceerde algoritmes en indien voldoende flexibiliteit, helpen wij bedrijven om te profiteren van deze dynamische prijzen door het energieverbruik te verplaatsen. Door grote verbruikers en (bestaande) opslag zoals koelcellen, ijsbank thermische koeling, batterijen en laadpalen te activeren tijdens momenten van lage of negatieve prijzen en uit te stellen of deactiveren tijdens de momenten van hoge prijzen, kunnen bedrijven aanzienlijke voordelen behalen.

CONCLUSIE


Door bedrijven met eigen productie uit zonnepanelen of biogas zorgt de sturing op dynamische energietarieven voor een optimale benutting van opgewekte energie. Door het vermijden van transportkosten, energiebelasting en vergoedingen voor de energieleverancier is het direct verbruiken van zelf opgewekte energie bijna altijd voordeliger dan het terugleveren en later weer importeren van energie. Op dagen waarop de opwekking hoger is dan wat het bedrijf kan verbruiken, wordt het overschot teruggeleverd aan het net op momenten dat de energieprijs het hoogst is. Het bedrijf maakt zoveel mogelijk gebruik van zelf opgewekte energie wanneer de prijzen op hun laagst zijn. Deze strategie kan ook worden toegepast om energie op te slaan waardoor de efficiëntie en kostenbesparing verder worden gemaximaliseerd.


Met dynamisch energiebeheer kunnen zowel grote als kleine bedrijven hun energiekosten verlagen en bijdragen aan een stabieler en duurzamer energienet. Onze schaalbare oplossing maakt het mogelijk om te profiteren van lage energieprijzen en het net te balanceren tijdens piekmomenten. Dit zorgt ervoor dat bedrijven, ongeacht hun omvang, een cruciale rol spelen in de transitie naar een duurzame energievoorziening. Het is essentieel om deze nieuwe realiteit te omarmen en te werken aan innovatieve oplossingen om de uitdagingen van de moderne energiemarkt het hoofd te bieden.

Praktijkcases sturen op dynamische tarieven en eigen productie
Landbouwbedrijven

"Bij drie landbouwbedrijven gespecialiseerd in witloofteelt, uitgerust met meerdere koelcellen, kweekcellen, en zonnepanelen,  hebben we onze Eye on Data-oplossing geïmplementeerd. Deze bedrijven kunnen door ons dynamisch energiebeheer optimaal gebruikmaken van fluctuaties in de energiemarkt.
Door slim te schakelen tussen het opslaan van energie en het aanpassen van de koelprocessen, kunnen deze bedrijven zowel hun kosten als hun ecologische impact aanzienlijk verminderen. Onze aanpak biedt een schaalbare oplossing die even effectief is voor zowel grote als kleine bedrijven in de landbouwsector en andere industrieën.

Meer over deze projecten"

Delen op Social Media

Digitale werkbonnen

Eye on Data biedt een krachtige oplossing voor het beheer van digitale werkbonnen, gecombineerd met de mogelijkheid om toestellen in realtime te monitoren. Deze unieke IT-integratie zorgt ervoor dat je altijd toegang hebt tot live data, beschikbaar voor zowel medewerkers als klanten.

Planning

Met behulp van ons 'Smart plan' algoritme maken wij voor u de meest efficiënte planning op a.d.h.v. beschikbare medewerkers, nodig materiaal,...

Dataverwerking

Verzamel en verwerk op grote schaal gegevens en afbeeldingen geregistreerd door medewerkers en IT systemen, stel uw eigen vragenlijsten samen en automatiseer uw rapportageproces.

Energiebeheer

Bespaar kosten, verminder uw ecologische voetafdruk en verkrijg diepgaande inzichten om proactief uw energieverbruik te beheren en te optimaliseren voor een duurzamere toekomst.