Slim energiebeheer voor landbouwbedrijven: een duurzame stap vooruit

De landbouwsector staat voor de uitdaging om duurzamer te opereren en efficiënter om te gaan met energiebronnen. Door onze expertise in te zetten, helpen we deze bedrijven niet alleen om hun energiekosten te verlagen, maar ook om bij te dragen aan een meer stabiel en duurzaam energienetwerk.

Energietransitie in de landbouwsector

Bij drie toonaangevende landbouwbedrijven gespecialiseerd in onder andere witloofteelt, Lieven Oost (Zwevezele), Matthijs De Visschere (Koolskamp) en Stijn Neirynck (Egem), werd recentelijk onze innovatieve energiemanagementoplossing geïmplementeerd.


Deze bedrijven, elk uitgerust met koelcellen, kweekcellen en PV installatie maken nu optimaal gebruik van dynamische energiesturing en slimme energieopslag om hun energie-efficiëntie te verbeteren.

Samenwerking voor dynamisch energiebeheer

Samen met de drie bedrijven hebben we de uitwerking van het energiebeheer zorgvuldig doordacht, wat resulteerde in een succesvolle samenwerking en een flexibele sturingslogica. Ons gezamenlijke doel was om de huidige installaties te gebruiken als buffer zodat bijkomende investeringen worden beperkt en zelfconsumptie verhoogd.


Eye on Data implementeert dynamisch energiebeheer om het verbruik van koelcellen en kweekcellen uit te stellen bij hoge energieprijzen en om extra koeling en ventilatie toe te passen bij een energieoverschot. Door het verbruik slim te verplaatsen naar momenten met lagere energieprijzen, worden zowel de kosten als de ecologische impact verminderd.


Het volgende stappenplan werd hierbij gevolgd:

1. Verbruikersprofiel en grootste verbruikers in kaart brengen

2. Bedrijfsproces(sen) en hun belangrijkste parameters identificeren

3. Optimalisering van de processen door algoritme en in te stellen parameters

Voordelen en besparingen

Kostenbesparing en snelle terugverdientijd

Door de sturingslogica van Eye on Data toe te passen op een bedrijf, verwachten we een maandelijkse kostenbesparing van 15% te realiseren. Dit betekent een snelle terugverdientijd en aanzienlijke jaarlijkse besparingen.


Compleet beeld en beperkte investering

Door de koppeling met de bestaande klimatisatie heeft Eye on Data een waardevolle extra laag aan de  bestaande sturing toegevoegd. Dankzij de integratie van dynamische prijzen kunnen we de sturing verder optimaliseren en inspelen op wisselende factoren.


Bovendien stelt Eye on Data ons in staat om ook andere verbruikers en systemen, die niet met de klimatisatie verbonden zijn, en de opbrengst van de PV-installaties mee te nemen in de analyse. Hierdoor kunnen we een compleet beeld vormen van het totale energieverbruik en de energieopbrengst.

Partners in innovatie

Partners Decam, vertegenwoordigd door Geert Deconinck, en Frigro, leverancier van het Dixell-Copeland thermostaatsysteem, spelen een cruciale rol in dit innovatief project. Decam zorgt voor de installatie ter plaatse, wat een naadloze integratie in de bestaande infrastructuur mogelijk maakt.


Frigro levert het Dixell-Copeland thermostaatsysteem, essentieel voor nauwkeurige temperatuurregeling en monitoring, wat belangrijk is voor dynamisch energiebeheer.


De samenwerking met alle partijen laat toe het energieverbruik te optimaliseren en leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen en een lagere ecologische impact.

Wil je meer weten over hoe wij jouw landbouwbedrijf kunnen helpen bij het optimaliseren van energieverbruik en kostenbesparingen?

 Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.


Ontdek hier hoe slim energiebeheer jouw bedrijf kan transformeren. Neem vandaag nog contact met ons op.

Delen op Social Media

Onderhoudsplatform

Vereenvoudig uw bedrijfsprocessen, minimaliseer administratieve taken en verbeter de productiviteit van uw team, terwijl u tegelijkertijd volledige controle behoudt over uw gegevens en workflows.

Energiebeheer

Bespaar kosten, verminder uw ecologische voetafdruk en verkrijg diepgaande inzichten om proactief uw energieverbruik te beheren en te optimaliseren voor een duurzamere toekomst.

Planningstool

Met behulp van ons 'Smart plan' algoritme maken wij voor u de meest efficiënte planning op a.d.h.v. afstand, beschikbare voertuigen, nodig materiaal,...

Bevragingen en dataverwerking

Verzamel en verwerk op grote schaal gegevens en afbeeldingen geregistreerd door medewerkers en IT systemen, stel uw eigen vragenlijsten samen en automatiseer uw rapportageproces.